Média & Blog

Úspory se znehodnocují: Koruna nejníže za 5 let

7. 8. 2014 - Autor: Martin Kopáček

Česká národní banka by si zasloužila nové označení: svými intervencemi
nepokrytě obírá občany o úspory . Spíše by se hodilo označení Česká PROTInárodní banka. Nejde o hru se slovíčky nebo o laciné vtipkování. Intervencemi proti domácí měně dosáhla ČNB propadu kurzu české koruny vůči euru na pětileté dno. Logicky oslabila koruna i proti dalším světovým měnám: vůči dolaru vidíme dvouleté minimum. Že k tomuto vývoji dojde, je jasné už dávno:
Článek kolegy Dvořáka je toho důkazem .
Co to znamená pro běžného občana?

Za prvé jde o zdražení dovozového zboží, a toho je v běžném spotřebním koši většina. Dovážíme jak obilí, tak brambory, ovoce, mléčné výrobky i maso. Jedinou útěchou může být fakt, že aktuálně komodity zažívají dlouhodobý medvědí trh, čili cena komodit na burze klesá. Každopádně zlevnění čeští občané nepocítí – pokles cen komodit na světových trzích bohužel zničí devalvace české koruny.

V důsledku toho poklesne kupní síla, prostě si za běžnou výplatu člověk koupí stále méně. Stačí ostatně porovnat cenu potravin a energií třeba před rokem s aktuální realitou. Za tisícovku si prospět koupíme méně a méně. A po dnešku bude opět hůře. Otázkou je pouze, kdy se znehodnocení české koruny promítne do běžných maloobchodních cen.

Také úspory na bankovních účtech mají opět menší hodnotu. Proč? To jsme si vysvětlili v předchozích odstavcích – za úspory si střadatel koupí stále méně a méně. A bohužel tomu bude tak i nadále. Poslední statistiky naznačují, že Evropě dochází pomalu dech. Jediným tahounem evropské ekonomiky je Německo, zatímco Itálie dnes technicky spadla opět do ekonomické recese. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi se netají ochotou aplikovat stejný postup, jaký v tuzemsku používá Česká národní banka: znehodnotit euro a tím se (po kolikáté už?) pokusit nastartovat chřadnoucí evropskou ekonomiku. Klín se vytlouká klínem …

Tím se roztáčí spirála i pro českou korunu. Nižší hodnota eura donutí Českou národní banku opět k dalším intervencím proti koruně. A hodnota koruny, potažmo hodnota úspor, opět klesne. Začarovaný kruh? Ano, v ekonomice eurozóny postavené na zásazích centrálních bank, je to prakticky neřešitelná hádanka. Jestli to někoho utěší, v USA je to stejné … a Číně pomalu dochází dech.

Eskalace
konfliktu na Ukrajině opět přilévá olej do ohně. Finanční trhy zažívají otřesy a velké denní propady. Index strachu VIX roste. Nicméně v každé kritické situaci jsou také pozitivní momenty: poklesy akciových trhů upouštějí páru z cenové bubliny, klesající ceny akcií by mohly opět přilákat kupce. Také drahé kovy, tradiční pojistka proti inflaci, nejsou v aktuální situaci nijak drahé. Cena zlata se stále drží pod 1300 USD a investiční stříbro lze nakupovat při spotové ceně pod 21 USD.

Kdo prožil na finančních trzích léta 2008-2011, ví o paradoxu rizik: Velké propady přinášejí dobré nákupní příležitosti, které se opakují jednou za cca 7-10 let. Možná stojíme na počátku této šance. Připraveným štěstí přeje. Co dělat v situaci, kdy česká koruna oslabuje,
jsem již psal mnohokrát .

Zpět na články

Nejnovější články


Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE